We hebben vele redenen om fors minder vlees en zuivel te eten, en steeds meer plantaardig: het klimaat, onze gezondheid, dierenliefde en culinair enthousiasme. Tijdens de tweede editie van ‘Eet mij niet’ delen Amsterdamse organisaties, burgers en politici hun aanpak en inspiratie. We gaan in gesprek met bevlogen jongeren, vega-koks in opleiding, vertegenwoordigers van grote instellingen én de wethouder. De grootste werkgevers verzorgen samen bijna 200.000 maaltijden per dag. Wanneer universiteiten, grote kantoren en zorginstellingen kiezen voor (meer) plantaardig, maken ze samen ontzettend veel impact. In praktijk blijkt dit vaak niet zo makkelijk. Wat maakt het lastig om de omslag naar meer plantaardig te maken? Welke voorbeelden zijn er al in de stad? Waar kunnen we mee beginnen en wat is de rol van de gemeente Amsterdam?
Let op! Voorafgaand aan het programma, vanaf 18:30, biedt volkskeuken De Sering een plantaardige maaltijd aan voor alle bezoekers. De maaltijd bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Kosten hiervoor zijn tussen € 2,50 en €14,00, op basis van donatie, te betalen op locatie. Geef tijdens het reserveren aan of je mee wilt eten vooraf.
Als het aan de Gezondheidsraad ligt, eten Nederlanders in de toekomst minder vlees, zuivel en eieren en meer plantaardige producten. Niet alleen kan dat het risico op hart- en vaatziekten en kanker verlagen, het is ook beter voor het milieu.
Ontwerpend onderzoek wijst uit: minder vlees en zuivel betekent meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid en is goed nieuws voor de economie!
11 restaurants in Amsterdam met een steengoed vega menu
De zorgsector is de grootste cateraar van Nederland. Jaarlijks worden er miljoenen maaltijden geserveerd, onder meer in ziekenhuizen, verpleeginstellingen en revalidatiecentra.