Duurzaam en gezond eten voor iedereen is mogelijk. Daarvoor moet het voedselsysteem wel radicaal veranderen. Een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen University & Research, laat zien hoe we het Nederlands voedselsysteem kunnen inrichten binnen de draagkracht van de aarde. Niet alleen ecologische grenzen zijn van belang, maar ook het sociale fundament zoals eerlijke prijzen en gezond eten voor iedereen. Wie of wat hebben we nodig om de volgende stappen te zetten? Waar kunnen we NU mee aan de slag?
Op basis van de deze voedselvisie gingen we in gesprek over de gevolgen op het gebied van milieu, gezondheid, economie, technologie en beleid. Nieuwe ideeën over natuurinclusieve landbouw, nieuwe verdienmodellen, innovaties, een inclusieve voedseltransitie en een gezond voedingspatroon kwamen voorbij. We spraken met chefs, boeren, beleidsmakers, wetenschappers en andere experts uit de keten. In dit programma kijken we terug en blikken we vooruit. Wat hebben we geleerd uit deze gesprekken?
Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit?
Het is 2050 en het Nederlandse voedselsysteem is vrijwel volledig circulair
Eten wat de pot schaft
Het is mogelijk: een duurzaam voedselsysteem. Twee Wageningse wetenschappers laten het zien.