Amsterdam wordt drukker, duurder en minder groen en dit heeft invloed op onze gezondheid. In de grootste stad van Nederland is het soms lastig om gezond en duurzaam te leven. Wat kunnen we doen om Amsterdam nog fitter, meer bloeiend en veerkrachtiger te maken? Om hier een antwoord op te vinden duiken we in de feiten en cijfers over de gezondheid van Amsterdam en al haar inwoners. Dit doen we aan de hand van De Gezonde Stad Monitor, waarin elk jaar de voortgang van de duurzame ontwikkeling van Amsterdam wordt bijgehouden. Dat gebeurt op zes thema’s: voedsel, groen, lucht & vervoer, energie, water en circulariteit. Deze avond staat het thema voedsel centraal, want daar valt nog heel wat winst te behalen. In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel weggegooid, dat is genoeg om 5 miljoen mensen een jaar lang van eten te voorzien. Deze avond duiken we in het voedselvraagstuk voor de stad Amsterdam: hoe zorgen we voor minder voedselverspilling?
Rijst met verse groenten versus een diepvriespizza: veel Nederlanders zeggen wel voor de eerste, gezonde optie te willen kiezen, maar dat niet te doen vanwege de kosten. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het CBS. Gezond én betaalbaar eten is een uitdaging voor velen, zegt ook het Voedingscentrum, maar de verantwoordelijkheid hiervoor moet niet alleen bij de consument liggen.
In Nederland wordt 25% van al het geproduceerde voedsel verspild. Het voedselsysteem is complex en er zijn verschillende spelers bij betrokken. Ons voedsel wordt namelijk verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en opgewarmd. Dit kost energie, waardoor de verspilling van voedsel een groot negatief effect heeft op ons klimaat. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 11 tot en met 17 september 2023 de Verspillingsvrije Week.